Assalamualaikum ,
Sebenarnya ini adalah kek kegeraman yang eryn selalu buat dan hampir setiap hari eryn buat untuk customer . Kek ni yang paling ramai request . Yang penting sekali rasa mesti nak lagi :P
Takkan menyesal . So harini eryn nak kongsi resipi kek coklat moist ni .
Bahan A :
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak
- 1/2 cawan susu pekat
Bahan B :
- 1 1/2 cawan tepung
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan C :
- 3 biji telur
Cara-cara :
1. Masukkan kesemua Bahan A ke dalam periuk / kuali dan masak dengan api sederhana sehingga larut .
2. Dalam bekas lain , ayakkan kesemua Bahan B .
3. Putar telur sehingga kembang . Masukkan campuran Bahan A ke dalam adunan telur dan putar hingga sebati .
4. Masukkan Bahan B ke dalam adunan dan putar hingga sebati & tidak berketul-ketul .
5. Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat .
6. Sapukan butter pada loyang / cup . Loyang / cup harus ditutup dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek .
7. Kukus selama 1 jam 10 minit . Jangan buka penutup pengukus sehingga masak .
Chocolate Ganache
Bahan-bahan :
- 300 gm whipping cream
- 30 gm sirap glukos
- 500 gm dark chocolate ( hiris halus )
- 20 gm butter
Cara-cara :
1. Didihkan whipping cream & sirap glukos .
2. Tuangkan dalam bekas yang berisi dark chocolate .
3. Kacau rata sehingga coklat laut sepenuhnya .
4. Tambahkan butter . Kacau sehingga adunan licin & berkilat .
5. Tuangkan ke atas kek .
Erynz juga ada mengambil tempahan .
Jika berminat boleh whatsapp : 012-7222704
Harga bergantung kepada jenis saiz dan kuantiti .
Kawasan : sekitar ipoh sahaja ye ;)
Jika berminat boleh whatsapp : 012-7222704
Harga bergantung kepada jenis saiz dan kuantiti .
Kawasan : sekitar ipoh sahaja ye ;)