Rabu, 17 Jun 2015

Spaghetti Carbonara Paling Mudah


Bahan-Bahan:

- 1 cekak spaghetti
- 1 batang sosej ( hiris serong )
- 200ml whipping cream
- 50ml air
- 1/2 biji bawang holland
- 2 ulas bawang putih
- 1/4 biji lada benggala
- garam ( secukup rasa )
- lada hitam kisar


Cara-Cara:

1. Rebus spaghetti dalam air mendidih yang dimasukkan sedikit garam dan minyak zaitun . Rebus           sehingga lembut dan toskan .
2. Panaskan sedikit minyak zaitun dalam frying pan . Tumis bawang besar dan bawang putih                   sehingga layu , masukkan lada benggala dan sosej yang dihiris tadi . Masak sekejap dengan api           sederhana .
3. Masukkan whipping cream dan air . Kacau rata dan biar mendidih dengan api kecil . Masukkan           garam , kacau dan tambah spaghetti tadi . Gaul hingga rata dan masukkan sedikit lada hitam .
    Kacau rata dan masak sekejap . Siap ! Sedia untuk dihidang , sedap makan panas-panas .