Bahan-Bahan:
- 1 cekak spaghetti
- 1 batang sosej ( hiris serong )
- 200ml whipping cream
- 50ml air
- 1/2 biji bawang holland
- 2 ulas bawang putih
- 1/4 biji lada benggala
- garam ( secukup rasa )
- lada hitam kisar
Cara-Cara:
1. Rebus spaghetti dalam air mendidih yang dimasukkan sedikit garam dan minyak zaitun . Rebus sehingga lembut dan toskan .
2. Panaskan sedikit minyak zaitun dalam frying pan . Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu , masukkan lada benggala dan sosej yang dihiris tadi . Masak sekejap dengan api sederhana .
3. Masukkan whipping cream dan air . Kacau rata dan biar mendidih dengan api kecil . Masukkan garam , kacau dan tambah spaghetti tadi . Gaul hingga rata dan masukkan sedikit lada hitam .Kacau rata dan masak sekejap . Siap ! Sedia untuk dihidang , sedap makan panas-panas .